Kosmiska jättestrålar

Heta jetstrålar runt ett supermassivt svart hål.
Publicerad

Strålen på bilden intill är tre miljoner ljusår lång! Det är en och halv gånger avståndet mellan vår egen galax Vintergatan och närmaste grannen Andromeda.

I mitten av strålen finns en aktiv radiogalax som heter 3C 445. Den ligger en miljard ljusår från oss och kan siktas i Vattumannens stjärnbild. Radiogalaxen härbärgerar ett supermassivt svart hål i sitt innersta. Runt det skapas enorma mängder energi, som alstrar de båda jetstrålarna. De rusar ut åt var sitt håll från galaxens mitt och består av elektroner som rör sig med en rasande fart i magnetisk plasma. När strålen kolliderar med den intergalaktiska rymden uppstår en chockvåg (b).

Det är astronomer vid Very Large Telescope, VLT, i Paranal, Chile, som har lyckats ta den första optiska bilden av när jetstrålarna krockar med den nästan tomma rymden. Stark strålning i området tyder på att elektronerna accelereras till ännu högre hastigheter. Därmed kan de oförtrutet fortsätta på sin väg ännu längre ut.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor