Rikedom går före styrka

Ödlehanens fina boplats lockar honan mer än han själv.
Publicerad

Honor av arten strimmig ödla, vanlig i västra Nordamerika, väljer att bosätta sig hos stora dominanta hanar som har bra revir. Dessa kännetecknas av att de innehåller många små stenblock, som ger skugga mot ökensolen. Det är därmed svårt att veta om det är hanarna själva eller deras revir som tjusar honorna.

Zoologen Ryan Calsbeek vid University of California, Los Angeles, flyttade om mängder med små stenblock, totalt nära 1 ton, i ett område med gott om strimmiga ödlor. Systematiskt förvandlade han goda revir till dåliga och tvärtom.

Hanarna blev förvirrade men var tröga och blev samtliga kvar i sina revir. Däremot valde 37 av de 51 honor (73 procent) som bott hos stora hanar att byta revir. En extra knorr var att honorna återvände till de stora hanarna för att bli befruktade.

– Dessa honor kan verkligen konsten att både äta kakan och ha den kvar, kommenterar Ryan Calsbeek.

Andra generationens invandrare – de inflyttade honornas döttrar – lät sig dock villigt befruktas av de nya fina revirens små hanar. Slutsatsen är att en hanes resurser, åtminstone hos ödlor, betyder mer än hans personliga företräden.

Forskningen rapporteras i den amerikanska vetenskapsakademins tidskrift PNAS.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor