Skyll inte röksug på humöret

Varken nervositet eller gott humör spelar någon roll, visar ny studie.
Publicerad

Man har länge trott att rökare tänder cigaretter framför allt när de känner sig nere, är nervösa eller när de mår riktigt bra. Ny forskning visar att det snarare är biologiska signaler om nikotinbehov som avgör.

I en veckolång studie vid University of Pittsburgh i USA utrustades 304 rökare med var sin bärbar dator. Den ställde frågor dels när de tände en cigarett, dels vid ett antal slumpvisa tillfällen. Frågorna gällde bl a aktuell sinnesstämning och sysselsättning, plats samt hur stark själva röklusten var. Svar insamlades från drygt tio tusen röktillfällen och lika många icke-röktillfällen.

Knappast något skilde dessa tillfällen åt, och forskarna hittade inget samband mellan rökning och negativ eller positiv sinnesstämning. En viss koppling fanns till allmän rastlöshet, dvs att rökarna hade tråkigt. De rökte också något mer om andra rökare fanns i närheten, vid olika slag av fritidsaktiviteter och i samband med måltider och kaffedrickning.

Det enda riktigt starka sambandet var med en kraftig inre lust att röka. Därför röktes också nästan var fjärde cigarett på platser där det antingen var direkt rökförbud eller där det fanns skyltar om att rökning undanbedes.

Studien rapporteras i Journal of Abnormal Psychology.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor