Havande stjärna

Nya planeter formas ur stoftskiva.
Publicerad

En stoftskiva kring en stjärna avslöjar att ett planetsystem håller på att bildas. Ungefär så som på bilden här intill tror astronomerna att det såg ut runt vår egen sol för fyra miljarder år sedan. Då formades jorden och de andra planeterna ur gas som låg i en platt, roterande skiva runt solen.

Stjärnan HD 141569A ligger 320 ljusår bort, i Vågens stjärnbild, och är fem miljoner år gammal. Gasen håller på att förtätas och bilda planeter. Astronomer har sett att området närmast stjärnan är helt renskrapat från gas. Det kan tyda på att en eller flera planeter redan har hunnit bildats där, men att de lyser så svagt att vi inte kan se dem.

Stoftskivan upptäcktes för en tid sedan. Den nya bilden från Hubbleteleskopets nymonterade ”Advanced Camera for Surveys” har nu visat att den är mycket mer komplex än vad man trodde tidigare.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor