Inga bevis för mumieförbannelse

De som öppnade Tutankhamuns grav dog av naturliga orsaker.
Publicerad

Att den som stör en vilande mumie kan drabbas av en sjukdoms- eller dödsförbannelse är en modern myt. Nu har den australiske epidemiologen Mark Nelson en gång för alla undersökt dödligheten hos sammanlagt 44 västerlänningar som vistades i Egypten under fyra utvalda dagar åren 1923 och 1926. Av dessa var 25 personer då i samma rum som mumien vid minst ett tillfälle, som när graven öppnades eller när mumien undersöktes. De resterande 19 personerna vistades i landet men inte i närheten av mumien. Hans studie visar att det inte finns något som helst samband mellan livslängd och att man varit med om att ”störa” mumien. Resultaten rapporteras i British Medical Journal.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor