Nej tack till familjepack

Med tiden bildas eksemframkallande ämnen i förpackningar med tvättmedel, tvålar och schampon.
Publicerad

I alla tvättmedel, tvålar och schampon finns s k tensider. Det är en grupp kemiska ämnen som är rengörande tack vare att de är både fettlösliga och vattenlösliga. I sin doktorsavhandling har apotekare Anna Bodin vid Institutionen för kemi, Göteborgs universitet, studerat en vanlig grupp av tensider, s k fettalkoholetoxilater. I kontakt med luft omvandlas de till ämnen som kan ge eksem och hudskador.

– För första gången har det gått att identifiera och säkerställa den kemiska strukturen för s k hydroperoxider som bildas från fettalkoholetoxilater, säger hon.

Problemet är att dessa nybildade ämnen inte står i förpackningarnas innehållsförteckning eftersom de inte ingår från början utan bildas med tiden. För fettalkoholetoxilater tar det många månader att bilda hydroperoxider. Processen går snabbare under inverkan av ljus, värme och exempelvis metaller.

– Många månader kan låta som lång tid, men man får tänka på att den tiden börjar löpa från att tensiderna tillverkas till dess att produkten står i badrummet. Därför tycker jag att tillverkare ska undvika jätteförpackningar som står länge och även ha bästföredatum på dessa produkter, säger hon.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor