Romerskt vakttorn hittat

Nederländska arkeologer har funnit resterna av ett romerskt vakttorn från kejsar Claudius tid.
Publicerad

Resterna av ett vakttorn från omkring år 50 hittades nyligen några mil sydost om Amsterdam. De flesta träbyggnader från romartiden är förmultnade, men inte denna. Den har bevarats under en romersk väg som byggdes över den.

Fyndet ger en bild av hur den romerska gränsen i norr bevakades. Tornet var sannolikt en del av en kedja av vakttorn. De var byggda med mellan 500 och 1 500 meters mellanrum, så att vakterna kunde sända optiska signaler om de var hotade av fientliga germanska stammar. Undersökningar av resterna visar att tornet varit ca 3 gånger 3 meter och nästan 5 meter högt. Dessutom var det skyddat av en låg vall. Arkeologerna tror att tre eller fyra romerska soldater bodde i tornet. Man har hittat bl a vapen, mynt och en antik penna vid fyndet.

Enligt forskarna var soldaterna i gränstrakterna romerska legionärer som arbetade tillsammans med hjälptrupper rekryterade bland grannfolken.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor