Bortsupen lukt ger dålig aptit

Storkonsumenter av alkohol skadar luktsinnet, visar ny studie.
Publicerad

Den som dricker för mycket kan drabbas av minnesförlust och förvirring, etttillstånd som kallas Korsakoffs syndrom. Dessa patienter får också andrahjärnskador, exempelvis bortfall av luktsinnet. Nu visar en grupp forskareatt även alkoholberoende personer utan grava alkoholskador fördärvar sinluktförmåga.

– Många alkoholister missköter sin diet, och eftersom smakupplevelsen tillstor del bygger på lukt kan detta vara en förklaring, säger Claudia Rupp,neuropsykolog vid Universität Innsbruck i Österrike.

I studien ingick 30 friska personer och 30 alkoholberoende män och kvinnor.De sistnämnda drack i genomsnitt 209 gram alkohol per dag, motsvarande 2liter vin, men led ännu inte av minnesstörningar eller alkoholorsakaddemens.

Med en näsborre i taget fick deltagarna lukta på olika dofter. Först mätteshur stark doft som behövdes för att personen över huvud taget skulle kännaden. Forskarna testade sedan hur väl 16 dofter kunde särskiljas, exempelviscitron, apelsin, kaffe, ros, ananas och fisk. Dessutom undersökte man omdeltagarna kunde identifiera nya dofter. Bland patienterna klassificerades57 procent som luktskadade.

Resultaten rapporteras i Alcoholism: Clinical and experimental research.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor