Inte bara kinkighet

Genetiska skillnader i hur vi uppfattar smak styr vad vi äter. Det kan i förlängningen påverka hälsan.
Publicerad

För att testa skillnader i smakkänslighet brukar forskare använda ett ämne som smakar extremt beskt för 25 procent av befolkningen. Hälften av befolkningen får en mer måttfull smakupplevelse av samma ämne, medan 25 procent knappast känner någon smak alls.

– Att känna beska smaker har evolutionärt kopplats till förmågan att upptäcka gift i mat. Nu har vi funnit flera hälsoeffekter, säger psykologen Linda Bartoshuk vid Yale University i USA.

Linda Bartoshuk har särskilt studerat den grupp som hon kallar supersmakare. Hon säger att de lever i ”en smakvärld i neon”. De känner smaker ungefär tre gånger så starkt som den som inte alls känner den beska smaken. Det beror på att supersmakarna har fler smaklökar än mindre smakkänsliga personer. Eftersom smaklökarna också är känsliga för beröring och smärta är supersmakarna känsliga för t ex chilipeppar. Kvinnor är supersmakare i högre utsträckning än män.

– Supersmakarna äter ogärna grönsaker eftersom dessa kan smaka beskt, och detta kan i sin tur leda till att de får tjocktarmscancer.

– Men de är känsligare för alla smaker, också för smaken av fett och socker. Eftersom de inte gillar fett och socker är de generellt sett smalare. Och på så vis undviker supersmakarna hjärt-kärlsjukdomar, säger Linda Bartoshuk.

Tillsammans med kolleger har hon också funnit ett samband mellan vikt och öroninfektioner som tycks vara kopplat till smakkänslighet. När infektionen förstör nerverna som kopplar smaklökarna till hjärnan blir upplevelsen av fett mer intensiv. Män uppskattar den sensationen, äter mer fet mat och går upp i vikt. Kvinnor däremot reagerar negativt på upplevelsen och äter mindre fet mat. Varför det är så vet man inte.

Så testas en supersmakare

Men hon räknar även smaklökarna hos försökspersonerna. På tungans ovansida finns vårtliknande utskott som ger tungan dess strävhet. I dessa s k papiller är smaklökarna nedsänkta. För att göra papillerna synliga färgas tungan med blå hushållsfärg. Just papillerna färgas nämligen inte så lätt av blå färg utan framträder mot den blå bakgrunden.

Supersmakare har runt trettio papiller per kvadratcentimeter medan de som inte känner besk smak har omkring fem.Att testa sig själv i Sverige är svårt eftersom blå hushållsfärg i allmänhet inte säljs i affärerna.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor