Snart får vi virus i mobilen

Mer avancerade och effektiva telefoner öppnar möjligheten förvirusspridning.
Publicerad

I dag skulle knappast ett riktigt datorvirus – alltså ett som kopierar ochsprider sig självt – överleva bland mobiltelefoner. Det främsta skälet äratt de avancerade telefonerna är för få. Dessutom ärdataöverföringshastigheten för långsam för den typ av lavinartad spridningsom förekommer bland persondatorer.

Med bättre teknik ökar faran. Mardrömmen är ett virus som får dinmobiltelefon att börja ringa dyra betalsamtal mitt i natten.

– Hittills har vi inte sett något sådant. Men den dåliga nyheten är att vivet att folk försöker, säger Matias Impivaara till tidningen Ny Teknik. Hanär marknadschef på finska F-secure som arbetar med virusskydd.

Virus kan spridas bl a via e-post och SMS. En särskild säkerhetsrisk är detspeciella SMS som kallas OTA (Over The Air). I dag är det inte mycket dessaSMS kan göra, och den som har mobiltelefonen måste godkänna attinställningarna ändras. Men planer finns för framtida OTA som ska kunnaändras i telefonen helt automatiskt. Bakom den utvecklingen ligger användaresom vill slippa göra avancerade inställningar på sin telefon och operatörersom vill kunna ändra sina kunders inställningar automatiskt.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor