Första hästdjuret klonat

Världens första klonade mula ger hotade arter hopp om fortlevnad.
Publicerad

Vad får man om man parar en häst med en åsna? Rätt svar är att det beror på. Är modern häst och fadern åsna blir resultatet en mula. I det omvända fallet blir det en mulåsna. Nu har amerikanska forskare vid University of Idaho lyckats klona den första mulan. Resultaten presenteras i tidskriften Science.

Forskarna tog arvsmassa från ett 45 dagar gammalt mulfoster och satte in i sammanlagt 334 äggceller från häst. De ägg som utvecklades planterades sedan in i 305 surrogatmödrar. Hos tre av dessa fortskred fosterutvecklingen planenligt, och den 4 maj i år såg hanfölet Idaho Gem dagens ljus. De två andra föddes välskapta i juni och i juli.

Hästar har 64 kromosomer i sina celler, medan åsnor bara har 62. Avkomman, vare sig det är en mula eller en mulåsna, får därför 63 kromosomer och är infertila. Forskarna skriver att den lyckade kloningen kan öka möjligheterna att klona utrotningshotade djur som har svårt att fortplanta sig på naturlig väg.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor