Barnsoldater väljer krig framför fattigdom

Barnsoldater säger sig ofta vara tvångsrekryterade, men deras värvning är inte sällan en självvald väg från fattigdom och utanförskap.
Publicerad

– När journalister och hjälparbetare konfronteras med barnsoldater får de ofta höra en schablonberättelse om tvångsvärvning och slaveri. Det säger Mats Utas, antropolog vid Uppsala universitet som forskat om barnsoldater i Liberia.

Men om man söker djupare än så – vilket han i sin doktorsavhandling har gjort med hjälp av djupintervjuer – visar det sig att många barn själva valt att bli soldater för att kompensera arbetslöshet och utanförskap.

– Man kan jämföra med gettokulturen i USA, där vapen och våld är ett sätt att försöka komma bort från fattigdomen.

I Liberia har barnsoldaterna blivit en del av mediebilden av kriget:

– Men vad gäller de riktigt unga med vapen som man ser på bilderna, så är det ofta inte så illa som det verkar, säger Mats Utas. När inga strider förekommer vågar sig fotografer och journalister fram, och just då fungerar de yngsta ofta som vapenbärare åt de litet äldre, och de poserar gärna för fotograferna.

Mats Utas avhandling heter Sweet Battlefields.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor