Indien i november 2004

Följ med på kunskapsresa till Indiens lejon, leoparder och tigrar.
Text Jan Moby
Publicerad

Det här är en kunskapsresa arrangerad för Forskning & Framstegs läsare. Vi besöker de djurrika och spännande nationalparkerna Gir Forest, Kanha samt Bandhavgarh och får dessutom se berömda kulturarv som Taj Mahal och Fatehpur Sikri. Färdledare är Stefan Jonsson, djurparkschef vid Parken Zoo Eskilstuna, en av de få parker där man även har asiatiskt lejon. Stefan är en ledande expert på stora kattdjur och har fött upp både tigrar och leoparder hemma.

Djungelbokens värld

Under två veckor får vi besöka flera av Asiens viktigaste och djurrikaste nationalparker. Vi spårar djur både med jeepar och från elefantrygg och lokala guider hjälper oss finna dem. Färden går genom olika slags miljöer, från halvökenartade buskskogar till Djungelbokens värld med teak- och salträd. Få länder i Asien kan visa upp ett så rikt utbud på storvilt med allt från elefant, gaur (ett enormt oxdjur), sambarhjort, axishjort, vildsvin, läppbjörn, asiatisk vildhund och sumpkrokodil. Dessutom tillbringar vi en dag i Keola Deos berömda fågelreservat, ansett som en av världens bästa platser för att se stora mängder storkar, hägrar, tranor, örnar och vattenfåglar. Här finns ett myller av liv och man tar sig fram bekvämt med ”cykeltaxi” på olika dammvallar i vattenriket.

Vi färdas så bekvämt det nu går i Indien, med flyg, tåg och egna bussar. Vi bor på hotell i städerna och på enkla lodger, ”vildmarkshotell” med bra läge i de olika nationalparkerna. Därifrån gör vi utflykter till fots, på elefantrygg och med terrängfordon. Allt för att få möjlighet att möta lejon, leopard och tiger i frihet. På kvällarna berättar Stefan om de stora katternas liv och beteenden, samt om vad man gör för att bevara dem till kommande generationer.

Världsarv och Färgstark kultur

När man reser i Indien träffar man överallt på historiens vingslag och massor av spännande arkitektur. På resan besöks också några av världens mest kända kulturarv som mausoleet Taj Mahal, templen i Kharjuraho liksom den övergivna staden Fatehpur Sikri från mogultiden.

Vi hinner även med att få se litet av viktiga städer som Delhi, Bombay och Agra.På de många färderna mellan städerna och naturreservaten upplever man intensivt den färgstarka Indiska kulturen som så starkt håller kvar sitt grepp. Ett myller av människor med saris, marknader, starka kryddor, stor fattigdom och kor överallt. Samtidigt håller Indien på att utvecklas till en av världens starkare industrinationer med en stor och köpstark medelklass som går i kostym och västerländska kläder.

Preliminärt program

Dag 1: Vi flyger från Sverige på morgonen via Paris till Bombay (idag Mumbai) dit vi anländer vid midnatt lokal tid. (ca 10 timmars flyg). De som inte träffat färdledaren på Arlanda möter honom på flygplatsen i Paris. Efter att vi fått vårt bagage och passerat tullen färdas vi till Transit Hotel nära inrikesflygplatsen.

Dag 2: Efter frukost, färd till flygplatsen för vårt flyg till Diu. En timmes flyg och därefter lunch i Diu. Här börjar en tre timmars bussfärd till Sasan Gir. Nu möter vi det myllrande livet i Indien innan vi når lugnet i Girskogen. Vårt pensionat är byggt i lokal stil med små hus för att smälta in i den omgivande skogen. Middag med kortare föredrag om det asiatiska lejonet. Vi kan nu uppleva de olika ljuden från den omgivande skogen.

Dag 3-4: Utflykter både morgon och kväll med jeep i parken. Gir Forest är det sista hemmet för det asiatiska lejonet som en gång hade en så stor utbredning. Vi besöker även den inhägnade delen kallad Devalia, här kan man ofta se lejonen fint. Ibland även vilda lejon som håller till på utsidan ditlockade av individerna innanför staketet. Huvuddelen av tiden ägnas åt att söka efter de skygga lejonen, för att få uppleva dem i sin naturliga miljö. I Girskogen finns det gott om vilda bytesdjur som Nilgai- och fyrhornad antilop, den kronhjortsliknade sambarhjorten och den lilla vitfläckiga axishjorten. Här finns även krokodil, vildsvin och relativt gott om leoparder. Har vi tur kan vi kanske få höra lejon eller leopard på natten. Övernattning och måltider på pensionatet. På kvällarna går vi igenom våra upplevelser och färdledaren kan berätta om lejonens beteenden.

Dag 5: Efter frukost far vi så tillbaka till Diu för vårt flyg tillbaka till Bombay mitt på dagen. Efter omkring fyra timmar i Bombay flyger vi återigen en dryg timma, vidare in i centrala Indien. Vi anländer till Nagpur på kvällen. Här övernattar vi på ett femstjärnigt hotell nära flygplatsen för att vila ut.

Dag 6: Färd med buss i 6-8 timmar genom den typiska indiska landsbygden. Vi passerar byar och samhällen med marknader, tempel och mängder av folk i färgstarka kläder. Heliga kor finns överallt och utan dem skulle det råda stor brist på något att elda spisarna med, då komockorna ”återanvänds”. Det är en stark och särpräglad kultur som kunnat behålla sitt grepp trots att landet är en växande industrination. När vi kommer fram tar vi in på Kanha Jungle Lodge beläget i salträdsskog. Lodgen som har 18 rum ligger i parkens buffertzon. Vi kan därför vandra i omgivningen. Här ses hjortar i gläntorna och platsen är ett eldorado för fågelskådare. På kvällen påbörjar vi vår första safari i Kanhas tigermarker.

Dag 7: Utflykt med öppen jeep eller elefant på morgon och kväll i den stora nationalparken. Ett av de största tigerreservaten i Indien. Här kan vi även stöta på den enorma gauren, en vildoxe som får våra tjurar att likna kalvar. Här finns även flockar med den sällsynta asiatiska vildhunden, (dholen) och även vargar. Dessutom ses här den sällsynta och hotade barasingahjorten förutom de mer allmänna sambar-och axishjortarna. Vi väcks tidigt, får the eller kaffe och far ut i parken. Här intas sedan frukosten i det fria medan vår lokala guide tar reda på om ”mahouterna” eller elefantförarna har lokaliserat någon tiger. Då väntar vi på vår tur att försöka skåda den mäktiga Sher Kanh från elefantryggen. En oförglömlig upplevelse! Parken som ligger på en högplatå består av omväxlande gräsbevuxna slätter och skogar med sal och teak. Längs de många åarna växer täta bambusnår.

Dag 8: Tidig morgontur med jeep. Efter frukosten blir det bussresa i närmare 8 timmar genom landsbygden. Picniclunch efter vägen och inblick i Indiskt vardagsliv. När vi kommer fram på kvällen flyttar vi in Bandhavgarh Jungle Lodge som ligger i nationalparkens ytterkant. Det ger oss återigen möjlighet att vandra runt kring lodgen och se på fåglar och djur. Kanske hör vi tigerns dova läte i skymningen, eller hjortar och påfåglars gälla varningsrop när de uppmärksamt den strimmige.

Dag 9-10: Utflykt med öppen jeep eller elefant på morgon och kväll ungefär som i Kanha. Bandhavgarh är kanske idag den bästa nationalparken för att se tiger i Indien. Detta är återigen Djungelbokens värld med stora lövskogar och gräsbevuxna marker. Även här växer bambu och i mitten finns en hög klippa med ett gammalt fort och ett tempel med en över 1000-årig staty av guden Vishnu. Förutom en god stam av tiger och leopard finns här stora mängder med bytesdjur som axishjort, sambar och vildsvin. Orädda apor klänger i träden kring bebyggelsen och här finns även fyrhornad antilop och honungsbjörn som stått modell för Baloo. Övernattning och måltider på lodgen. Vid brasan eller middagen berättar färdledaren om tigerns roll och dess situation idag. Utmärkta tillfällen till att ställa frågor till en som till och med fött upp en tiger i sitt hem.

Dag 11: Efter frukosten bär det så av igen. Vi far med buss ca 7 timmar till de berömda gamla templen i Khajuraho, kända för sina erotiska dekorationer. Vi gör en kortare guidad tur bland templen för att senare ta flyget till Agra. Där möts vi av en lokal guide som tar oss till Mansingh Palace Hotel som har hög standard jämfört med de enklare lodgerna. Från hotellets utsiktsrum kan vi kanske beundra Taj Mahal i blåaktigt månljus.

Dag 12: Tidigt besök i gryningen vid det spektakulära Taj Mahal, allt för att uppleva de skiftande nyanserna i den vita marmorn när ljuset tilltar. Byggnadsverket är inte bara imponerande och vackert, det byter färg med ljuset under dygnet, från rosa till orange och till blåvitt. Den uppfördes av mogul-kejsaren Shah Jahan och är ett mausoleum. Efter frukosten besöker vi Agras röda fort byggt i sandsten och därefter besöks även den gamla välbevarade mogulstaden Fateh pur Sikri på färden vidare mot Barathpur. Här tar vi in på The Birders Inn invid Keola Deos entre.

Dag 13: En heldag i Keola Deos fågelreservat. Vi färdas till fots och med cykelrickshaw på labyrinterna av vallar. Här har närmare 400 fågelarter observerats och vissa finns i stora mängder, så även den måttligt intresserade brukar fascineras. Det fina är att fåglarna oftast ses på nära håll och mängder av storkar och hägrar häckar i buskar och träd runtom. Här brukar den sällsynta bandhavsörnen ha sitt bo och tidigare sågs även den vita snötranan på vintrarna. Ibland kan man få syn på stora pytonormar som barnen pekar ut mot en mindre ersättning. Ännu en övernattning på The Birders Inn.

DagG 14: De som önskar kan göra ytterligare ett besök i fågelreservatet på morgonen. Efter frukost en fyra timmars bussfärd till Delhi. Sightseeing i Delhi. På kvällen transfer till flygplatsen efter den avslutande middagen.

Dag 15. Efter midnatt flyg till Paris. Byte för flyg till Sverige och ankomst hem på förmiddagen.

Resevillkor

  • Datum: 25 november – 9 december 2004
  • Pris: 38 900 kr
  • Enkelrumstillägg 5 800 kr
  • Antal deltagare: Min 10 – max 15

I priset ingår: Flyg från Stockholm, Göteborg eller Köpenhamn med Air France, samtliga transporter, svensk samt de flesta dagar även lokal indisk färdledare, del i dubbelrum på turistklasshotell och på enkla pensionat eller vildmarkslodger i parkerna, helpension, alla avgifter till parker och monument etc.

Ingår ej: Drycker, dricks samt valfria aktiviteter utöver de i programmet.

Övrigt: Det indiska köket är spännande och kryddstarkt och en del av resans upplevelser, men enklare picknickluncher flera av dagarna. Vi bor på hotell med dusch och toalett utom på vissa enklare vildmarkslodger. Några av dessa är istället mycket vackert belägna. Förändringar programmet kan förekomma, för att få bästa utdelning eller av praktiska och logistiska skäl. Det kan t.ex. förekomma förändringar i tidtabellerna för inrikesflyget.

Bokning

Bokning sker genom att du ringer till Äventyrsresor och bokar plats på telefonnummer 08-55 60 69 00. Eller via e-post till sofia@aventyrsresor.se. Du erhåller då en orderbekräftelse med inbetalningskort. Anmälningsavgiften, 2000 kr/person, ska därefter inom 7 dagar sättas in på Äventyrsresors postgiro 479 68 96-1. Senare erhålles deltagarinformation. Slutbetalning skall ske 40 dagar innan avresa. Vid eventuella frågor kontakta Peter Hunger eller Sofia Larsson.

Avbeställningsskydd

Vi rekommenderar avbeställningsskydd som erhålles genom att du betalar en avgift på ytterligare 400 kr tillsammans med anmälningsavgiften. Skyddet gäller mot uppvisande av läkarintyg om resan måste avbeställas på grund av sjukdom, då tillkommer även en expeditionsavgift på 600 kr.

Avbokning

Vid avbokning mer än 40 dagar före avresa uttages en avgift på 5 % av resans pris, om du inte har avbeställningsskydd. Mellan 40 och 20 dagar före avresa är avgiften 15 % av resans pris. Vid avbokning senare, men mer än 48 timmar före avresa är avgiften 50% av resans pris. Senare än 48 timmar före avresa äger Äventyrsresor rätt att tillgodoräkna sig hela resans pris. Övriga resevillkor hittar du i bifogade resevillkor. Vi reserverar oss för prisändringar som beror på ändrade flygpriser, skatter eller växelkurser. Priset är beräknat på en USD kurs på 7:60.

Text Jan Moby
Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor