Månförmörkelse

Natten till söndagen den 9 november inträffar en total månförmörkelse som kommer att vara synlig i hela Sverige.
Publicerad

En månförmörkelse inträffar när jorden kastar sin stora, mörka skugga på månen. Först inträder månen i den så kallade halvskuggan, som är så ljus att det kan vara svårt att med blotta ögat se att månen håller på att förmörkas.

Därefter stiger månen in i helskuggan och förmörkas totalt.

Månförmörkelsen i november börjar klockan 23.15 lördagen den 8 november då månen träder in i halvskuggan. Månen står då högt i sydsydost. Strax efter klockan halv ett på natten når månen helskuggan. Klockan 02.06 blir månen helt förmörkad och klockan 02.19 inträffar förmörkelsens mitt.

Redan 02.31 tittar månen fram ur helskuggan igen, och klockan 04.05 lämnar den helskuggan helt och hållet. Klockan 05.22 är månförmörkelsen över.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor