Ringsignaler – en miljardindustri

Försäljningen av ringsignaler till mobiltelefoner ökar lavinartat. Allt fler köper signaler som efterliknar kända musiklåtar, något som gett musikindustrin en rejäl knuff framåt.
Publicerad

I dag går det att köpa många olika ringsignaler till sin mobiltelefon, allt från kända popsånger till tv-seriers signaturlåtar. Kommersen med sådana ringsignaler har ökat så kraftigt att den nu håller på att gå om försäljningen av singel-cd.

Enligt musikförlaget Universal har exempelvis den brittiska gruppen Sugerbabes hitlåt Round Round har givit mer pengar som ringsignal än vad skivförsäljningen inbringat.

Företagen som specialiserat sig på att göra om kända musikstycken till mobiltelefonsignaler säljer dem för 5-10 kronor, och därav är ungefär 10 procent ersättning till kompositören.

Försäljningen av ringsignaler i Storbritannien förväntas öka med 60 procent i år och kommer enligt branschorganisationen Mobile Data Association, MDA, att inbringa närmare en miljard kronor.

– Tillväxten beror bland annat på förbättrad teknik. Nya telefoner kan spela polyfoniska ringsignaler, vilket gör att signalen låter som riktig musik i stället för bara som pipljud, säger Mike Short, ordförande i MDA.

Trenden är likadan i Sverige. Schibsted Telecom AB, som säljer ringsignaler på nätet, noterar en markant uppgång.- Ökningen från förra året är uppemot 70 procent, säger företagets vd, Patrik Westerberg.

Publicerad

Teknik

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor