Robotar får bättre minne

Svenskt program hjälper roboten att minnas hur den bör bete sig.
Publicerad

Ett enkelt sätt att lära en robot hur den ska uppföra sig är att uppfostra den som om den vore ett husdjur: genom straff och belöning. När roboten gör fel kan man till exempel visa upp en röd lapp som man i förväg har bestämt att roboten inte ska tycka om. Visar man däremot upp en grön lapp kan det betyda att den får beröm.

Tidigare har denna typ av inlärning stött på problem, eftersom robotens minne inte räcker till. För att minnet ska rymma mer har man försökt att komprimera data, men då har inlärningen inte fungerat.

– Man har kastat bort relevant information och behållit sådant som inte behövts, berättar Fredrik Linåker vid Högskolan i Skövde.Tillsammans med Lars Niklasson har han utvecklat en metod för att komprimera data. Den nya tekniken går ut på att roboten själv får välja vad den ska komma ihåg. Vad som lagras i minnet beror på vad roboten har sett tidigare och vad som hände vid det tillfället. Minnet blir därmed personligt för varje robot.

Den nya algoritmen prövas nu vid flera amerikanska universitet. Och på Högskolan i Skövde bygger man som bäst på en ny robot.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor