Äntligen finns normen

Ordböcker och ordlistor är som gjorda för datorarbete.
Publicerad

Men på nätet har enviktig lista saknats. Det är Svenska Akademiens ordlista (SAOL), det svenskainofficella rättesnöret för hur ord stavas och böjs.

Sedan länge finns visserligen den stora Svenska Akademiens ordbok, SAOB, pånätet. En ordskatt för den intresserade. Men som dagligt arbetsverktyg ärden mindre användbar. Bortsett från att den ännu inte hunnit till sistabokstaven (de befinner sig för närvarande på ordet ”talkumera”), är dessutomstavningen inte heltigenom aktuell. Avhandla stavas till exempel afhandlaoch verksamhet stavas värksamhet.

Till skrivarbetet har fram till nu Norstedts och Nationalencyklopedinerbjudit utmärkta ordböcker digitalt. Till dem sällar sig alltså nu enordlista, och dessutom kanske den viktigaste av dem alla, SAOL.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor