Bättre minne med salvia

Brittiska forskare vid University of Newcastle upon Tyne och NorthumbriaUniversity har testat kryddväxten salvia på 44 friska personer i åldern 18till 37 år.
Publicerad

Vissa fick kapslar med salviaolja, de övriga fick kapslar utanbiologiskt verksam substans.

Försökspersonerna genomgick sedan minnestest där de skulle komma ihåg 15ord, dels direkt efter att de sett dem, dels efter olika långatidsintervall. Gruppen som hade fått salvia kom ihåg bättre, rapporterarforskarna i Biochemistry and Behaviour. Den största skillnaden sågs närdeltagarna skulle återge orden direkt.

Idén att pröva just salvia hade forskarna fått från en gammal bok omörtmedicin, tryckt 1597. Nu ska de undersöka om salviapreparat kan vara tillnytta även för äldre och sjuka människor, exempelvis patienter medAlzheimers sjukdom.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor