Asymmetriska är vi allihopa

De flesta av oss har hjärtat litet till vänster, vi korsar helst armarna så att samma arm ligger överst och vi nyttjar helst den ena handen att skriva med.
Publicerad

Faktum är att höger och vänster är begrepp som genomsyrar världen vi lever i, såväl biologiskt som kulturellt.

I vissa sammanhang associeras höger med något positivt, medan vänster betraktas som litet mer udda. Exempelvis gick det förr att av vapensköldens utseende utläsa om sonen var avlad inom äktenskapet eller ej, beroende på hur bandet på skölden löpte. (På en äkta sons sköld löpte bandet från det övre högra hörnet och ner, annars från vänster).

Chris McManus är professor i psykologi vid University College i London och skriver om höger och vänster på ett underhållande och kunnigt vis. Hans egen tes är att vår asymmetri är ett resultat av en speciell variant av den så kallade situsgenen som ser till att de flesta av oss har hjärtat till vänster. Av detta följer sedan asymmetri och att vänster hjärnhalva tar hand om språk och motoriken i högerhanden.

Bokens 15 kapitel kan läsas fristående och handlar om allt från speciella egenskaper hos höger och vänster hjärnhalva till myter om vänsterhänta och hur vissa kulturer laddar boningshusens högra och vänstra delar med olika symboliska betydelser.

Right hand, left hand

McManus, Chris
Weidenfeld & Nicolson

Publicerad

Medicin & hälsa

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor