Okänd granne

Publicerad

Från Blekinge till Kaliningrads län är det bara 25 mil. Men ännu, när de baltiska länderna börjar bli bekanta för oss svenskar, känns Kaliningrad långt borta. Kanske beroende på att området under Sovjettiden var en stängd militärzon.

Kaliningrad är en rysk exklav på knappt 20×10 mil vid Östersjöns kust, inklämd mellan Polen och Litauen. Det är dubbelt så långt till moderlandet som till Sverige.

Om denna blivande ryska ficka i EU har just utkommit en lättillgänglig, rikt illustrerad och sympatisk reportagebok. Här bor en miljon människor som i enlighet med lång tradition nu vänder blicken mot väst. I sju hundra år, ända till 1946, var staden tysk och hette Königsberg, känd bland annat för att vara den plats där Immanuel Kant levde och verkade.

När Kaliningrad på senare år omnämnts i svenska nyhetsmedier har det ofta handlat om sociala problem eller visumkrångel. Men här finns också en rik historisk bygd, fantastiska sandstränder och intressanta människor som svenska turister så småningom kommer att upptäcka.

Resa i Bärnstenslandet

Bergström, Gunnel m.fl.
Obstinat

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor