Permobilens stridbare uppfinnare

Publicerad

År 1969 ansågs det tillhöra gymnasieelevernas allmänbildning att veta vad en Permobil är. I nutidsorienteringen från det året finns det en fråga som lyder: ”Permobilen förekommer ofta i tidningsrubrikerna. Är det 1) den norske skulptören Per Asbjörnsens rörliga konstverk utanför rådhuset i Oslo, X) en av läkaren Per Uddén konstruerad eldriven rullstol, 2) den amerikanske juristen Ralph Naders eldrivna fordon för storstadstrafik?”

Svaret på frågan ges med råge i boken Hjultomten. Den handlar om läkaren Per Uddéns livsverk, Permobilen, men också om hans andra, mindre kända uppfinningar.Per Uddén gjorde sig känd inte bara som innovatör, utan också som debattör. Han förekom flitigt i medierna och ofta med kontroversiella åsikter. Han propagerade bland annat mot abort och för lättmjölk.

Säkert kan man teckna ett mer nyanserat porträtt av denne stridbare man. Men trots bristen på kritik ger boken ändå en underbar inblick i en märklig och speciell provinsialläkares tankevärld.

Hjultomten

Frithiof, Lotta
Permobil

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor