Halvdjup jordvärme

Ny svensk jordvärme fungerar även på små tomter.
Publicerad

Vanligen utvinns jordvärme med slangar som grävs ner omkring en meter undermarken. Metoden kräver dock stor yta, för en normalstor villa minst 600kvadratmeter. Alternativet är att använda bergvärme och borra djupa hål.

En ny svensk metod som utvecklats av Statens geotekniska institut iLinköping kan sägas vara ett mellanting. Slangen trycks ner mellan 10 och 20meter under jorden med hjälp av ett specialverktyg. Proceduren upprepas såatt slangen löper upp och ner många gånger.

Metoden testas nu på en 72 kvadratmeter stor tomtyta på Lidingö näraStockholm, skriver tidningen Ny Teknik. Om den håller vad den lovar ska denvara både billigare och mer yteffektiv än traditionell jord- och bergvärme.

I försöket ingår också att man värmer upp jorden under den varma säsongen.Det underlättar markens återhämtning, vilket annars är ett problem medjordvärme.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor