Pavlovskt matbeteende

Abstrakta former kan få oss människor att dregla. Men bara när vi är hungriga.

Publicerad

Det finns litet av Pavlovs hundar i oss alla. Det visar hjärnforskaren JayGottfried vid University College London. Men här var det inte hundar somlärde sig koppla samman ett visst stimulus med mat, utan människor. Trettonförsökspersoner fick först ägna åtta minuter åt att lära sig associeraabstrakta bilder på en dataskärm med vaniljglass eller jordnötssmör.Kopplingen skedde genom att de fick vanilj- eller jordnötslukt i näsan nären viss bild visades. Under tiden mättes aktiviteten i deras hjärnor med såkallad funktionell magnetkamera.

Sedan fick de äta jordnötssmörsmackor eller vaniljglass tills de kände signöjda, men inte proppmätta. När de på nytt såg datorbilderna, varaktiviteten i hjärnan betydligt lägre när de såg bilder som de hade lärt sigförknippa med den mat de ätit. Men de som ätit vaniljglass var fortfarandelika sugna på jordnötssmör, och tvärtom. En sådan skillnad ärutvecklingsmässigt meningsfull, för den gör att en individ får i sigvarierad kost.

­ Störda ätbeteenden, som hetsätningssjukdom, kan förklaras med att vissapersoner inte får den återkoppling som ska signalera att just en viss sortsföda inte längre är efterfrågad, säger Jay Gottfried.Resultaten presenterades i tidskriften Science.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor