Se Merkurius i skymningen

Planeten som Kopernikus aldrig observerade.
Publicerad

Tidigt på kvällen den 14 och 15 december kan man se Merkurius titta uppovanför horisonten. Planeten kan vara svår att se med blotta ögat, men meden vanlig fältkikare lyser den i sydväst, intill Skyttens stjärnbild.

Merkurius står som högst bara fem fullmånars höjd över horisonten så det kanvara bra att börja studera området på himlen några kvällar i förväg för attkänna igen Merkurius ankomst. Därefter försvinner planeten bakom solen föratt komma fram igen den 9 januari.

Astronomen Nicolaus Kopernikus, som gjorde regelbundna astronomiskaobservationer från en kulle i polska Frombork, beklagade sig över att hanaldrig hittade Merkurius på natthimlen. Men så verkade han också på1500-talet, när kikaren inte ens var uppfunnen.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor