Kunskapsresa

Nytt datum för resan till Indiens lejon
Text Jan Moby
Publicerad

Det här är en kunskapsresa arrangerad speciellt för Forskning & Framstegs läsare. Färdledare är Stefan Jonsson, djurparkschef vid Parken Zoo i Eskilstuna, ett av de få ställen som har asiatiska lejon. Stefan Jonsson är expert på stora kattdjur och har fött upp både tigrar och leoparder.

Djungelbokens värld

Under två veckor besöker vi flera av Asiens djurrikaste nationalparker. Med hjälp av lokala guider spårar vi djur både med jeepar, från elefantrygg och till fots.

Vi besöker olika miljöer – från halvökenartade buskskogar till Djungelbokens värld med teak- och salträd. Här finns lejon, tiger, elefant, gaur (ett enormt oxdjur), sambarhjort, axishjort, vildsvin, läppbjörn, asiatisk vildhund och sumpkrokodil. Vi tillbringar en dag i Keola Deos fågelreservat, där det finns storkar, hägrar, örnar och mängder av vattenfåglar.

Världsarv

Vi besöker det världsberömda mausoleet Taj Mahal, templen i Kharjuraho liksom den övergivna staden Fatehpur Sikri från mogultiden. Vi hinner även se litet av städer som Delhi, Bombay och Agra.

Resan

Vi färdas så bekvämt det går i Indien, med flyg, tåg och egna bussar. Vi bor på hotell i städerna och på enkla lodger (vildmarkshotell) med bra läge i nationalparkerna. På kvällarna berättar Stefan om de stora katternas liv och beteenden och om vad man gör för att bevara dem till kommande generationer. Resan går 24 november – 9 december 2004.

Text Jan Moby
Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor