Svensk webbplats säljer laglig musik

Inom kort ska man i Sverige lagligt kunna ta hem singlar och album via Internet.
Publicerad

Musikernas intresseorganisation Sami försöker skapa ett alternativ till olaglig musikkopiering på nätet. Tjänsten kallas DigFi DSP.

Genom att lägga upp stora arkiv av musik på datorservrar med betalningsfunktioner kan alla med tillgång till Internet köpa musiken från försäljningsställen som i dag säljer cd på postorder via nätet, som Åhléns, CDon och Ginza. Sami fungerar endast som grossist.

Därmed finns ett svenskt alternativ till de lagliga amerikanska tjänster som redan etablerats, som Apples iTunes Music Store och Microsofts Music Club. Av dessa har iTunes sålt tio miljoner låtar för cirka 8 kronor styck på bara ett halvår.

– Vi använder Windows Media Audio som filformat men kommer löpande att lägga till nya format. Dessutom används så kallad DRM-teknologi för att säkerställa upphovsrätten i musikfilerna, säger Per Hägglund, operativ chef för DigFi DSP.

Publicerad

Teknik

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor