Större svenskar kräver nya storlekar

Svenskarna blir både längre och tyngre. Därför genomför tekoindustrin, möbeltillverkare, sjukvården och bilindustrin tillsammans en stor kroppsmätning av befolkningen.
Publicerad

Sedan mitten av 1970-talet, när den senaste standardiserade kroppsmätningen av befolkningen skedde, har medellängden bland 18-åriga män ökat med drygt en centimeter till 179,9 centimeter. Medelvikten har ökat med hela 5,3 kilo till 73,6 kilo.

Kvinnor har i genomsnitt blivit 1,8 centimeter längre, 165,5 centimeter, och ökat 3,5 kilo i vikt till 66,3 kilo. Allt enligt värnpliktsinskrivningens mätningar.

– Olika punktundersökningar har visat att denna trend gäller hela befolkningen. Det har fört med sig olika typer av klagomål, till exempel på för små klädstorlekar, säger Sven-Erik Hänel, teknisk projektledare vid industriforskningsföretaget IFP Research i Mölndal.

Därför genomför IFP Research nu en mer omfattande kroppsmätning av svenska folket. Cirka 4 000 människor i olika åldrar ska mätas tredimensionellt i olika ställningar och rörelser. Denna så kallade antropometriska kartläggning är också intressant för ett gemensamt europeiskt storlekssystem för kläder.

Mätningarna kommer dessutom att ge en mängd data av intresse för ergonomer, möbelkonstruktörer, hälso- och sjukvården samt fordonsindustrin.

– En av deltagarna i projektet är exempelvis ett bilföretag. De vill framför allt ha räckviddsdata, det vill säga hur långt man i dag kan nå när man sitter i bilen.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor