Asiatiska lejon i Afghanistan?

En svensk officer på väg hem från tjänstgöring i FN:s internationella fredsstyrka i Afghanistan gjorde en ovanlig observation.
Publicerad

I fjol såg jag ett lejon och undrar om det kan ha varit ett asiatiskt lejon? Jag kunde iaktta lejonet i flera sekunder från flygplanets fönster när vi taxade ut på banan på Kabuls flygplats. Det ligger stora vildvuxna grässlätter mellan banorna. På dessa områden dräller det av minor, så där har inga människor vågat röra sig på flera tiotal år. Gräset växer högt och där trivs harar och andra vilda djur.

Lejonet reste sig ur gräset och tittade bakåt mot flygplanet från 25 meters avstånd. Det var en hona. Hon lunkade lugnt i väg. Utan tvivel var det ett lejon. Djuret hade lejonets färg och päls, små öron och en lång, tjock svans.

Svar:

Asiatiska lejon fanns förr från norra Grekland och österut ända till Bengalen i Indien och därför även i Afghanistan. Därifrån ska de ha försvunnit redan före 1900-talet. En observation av ett han- och ett honlejon gjordes dock 1941 av ett läkarpar, som är helt säkra på att det var lejon de såg.

Om det nu var ett lejon som Björn Forseth såg, är sannolikheten större att det var ett förrymt afrikanskt lejon än ett vilt levande asiatiskt lejon. Det är inte helt ovanligt att såväl menagerier som privatpersoner i de här länderna håller stora kattdjur. Saddam och hans söner hade ju både lejon och geparder i sina palats.

Det är ofta svårt att avgöra storleken på djur när man ser dem på håll, varför det också är tänkbart att det kan ha varit ett annat stort kattdjur, exempelvis en förrymd puma med tanke på den tjocka svansen. Björn, du är välkommen hit till Parken Zoo i Eskilstuna och titta på både asiatiska lejon och puma så kanske problemet löser sig.

STEFAN JONSSON

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor