Insekter bekämpas med egna medel

Den vitvingade rapsfjärilen dränker in sin hona i antiparfym.
Publicerad

I parningstider gör sig nattfjärilshonor tilldragande genom att utsöndra speciella ämnen som hanarna uppfattar med sina välutvecklade antenner. Men insektsvärldens doftspråk är rikt och kan också handla om att avskräcka. Johan Andersson, forskare vid Kungl. Tekniska Högskolan, lade i våras fram en doktorsavhandling där han studerat samlivet mellan hanar och honor av den vitvingade rapsfjärilen, en dagfjäril.

När dessa fjärilar har parat sig dränker hanen in honan med en doft som håller andra hanar på avstånd. I lugn och ro kan honan då ägna sig åt att hitta bra platser där hon kan lägga sina ägg. När honan är redo för en ny parning har lukten dunstat bort och hon är åter tilldragande.

Att använda avskräckande dofter vid insektsbekämpning ligger nära till hands.

– Men det är känt att metylsalicylat, som rapsfjärilen använder sig av, också påverkar växter så att de stressas. Därför är det viktigt att först ta reda på ämnenas ekologiska effekter innan man börjar sprida dem i större skala, säger Johan Andersson.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor