Kaliningradresan är fullbokad

I september 2004 ordnar Forskning & Framsteg en kunskapsresa till den ryska exklaven Kaliningrads län vid södra Östersjökusten.
Publicerad

Resan är inriktad på både natur och kultur. Vi färdas över Kuriska näset med dess sanddyner, vida som Saharas öknar. Näset finns på Unescos lista över världsarv och tillhör till hälften Litauen, till hälften Ryssland. Litet längre söderut längs kusten får vi se ett enormt dagbrott, där det mesta av all världens bärnsten bryts.

I staden Kaliningrad, förutvarande Königsberg, går vi ner i den bunker där en naziofficer skrev under kapitulationen inför Röda armén år 1945. Vi besöker även den nyrenoverade katedralen samt två museer som tillägnats filosofen Immanuel Kant. På vårt program står samtal med bland andra Kantexperten professor Leonard Kallinnikov och historiestuderanden Renat Sjarafutdinov, som vill bli politiker. En kväll berättar Sveriges generalkonsul Erik Hammarskjöld om Sveriges roll i samspelet mellan Kaliningrad, Ryssland och EU.

Kaliningrads län är fullt av historiska minnesmärken, inte minst förskansningar och kyrkor från den tyska tiden. Under en annan utflykt besöker vi Gustav II Adolfs nästan intakta fästning i Baltijsk.

Resan startar och slutar i Karlshamn i Blekinge. Vi åker färja över Östersjön. Teknisk researrangör är Elleholm Turism AB. Reseledare är Gunnel Bergström, slavist och vetenskapsjournalist, som även skrivit en artikel om Kaliningrad i detta nummmer.

Läs mer om resan i programmet som du når genom att klicka ”Preliminärt program” uppe till höger.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor