Preliminärt program

Resan är fullbokad.
Publicerad

Kaliningrad – bärnstenslandet. Kunskapsresa med Forskning & Framsteg 10 – 15 september 2004.

Dag 1 – Fredag 10 september

Klockan 19.00 Färja från Karlshamn till Klaipeda, Litauen. Ombord blir det informationsmöte och välkomstmiddag.

Dag 2 – Lördag 11 september

Klockan 11.00 Ankomst Klaipeda, Litauen. Vi tar färjan över till nationalparken Kuriska näset. De första fem milen av näset tillhör Litauen. Vi stannar till för att se de färgglada husen i Nida vid Kuriska lagunen.

Mitt på Kuriska näset går gränsen mellan EU och Ryssland. Det kan ta tid att passera tullen, särskilt på den ryska sidan. Men det är en intressant erfarenhet.

Vägen är kantad av skog, men under och bakom träden döljer sig enorma sanddyner. Den största sanddynen på den ryska sidan heter Efa, och den ”bestiger” vi strax efter gränsen. En naturvetare förklarar varför Kuriska näset är så speciellt att det blivit upptaget på UNESCO:s lista över världsarv.

Efter lunch tittar vi in på ett museum för natur och kultur, där vi bland annat får reda på mer om vilka sorters sand som dynerna består av, och se gamla foton av byar som kvävts av sandstormar.

Vid Kuriska näsets fot stannar vi till i kurorten Zelenogradsk, som förr hette Cranz. Dagen avslutas med incheckning och sen middag på ett hotell i centrala Kaliningrad.

Dag 3 – Söndag 12 september

Vi tillbringar hela dagen i Kaliningrad, där vi först tar en stadsrundtur.

Den nyrenoverade katedralen rymmer flera kapell, men också ett museum tillägnat filosofen Immanuel Kant som levde och verkade i Königsberg på 1700-talet. Ytterligare ett Kantmuseum finns i det närbelägna universitetet. Vår följeslagare blir professor Leonard Kallinnikov, ordförande i Kantsällskapet. Samma dag träffar vi också andra företrädare för Kaliningrads universitet.

Bland annat går vi också ner i en bunker, där naziofficeren Otto Lasch undertecknade tyskarnas kapitulation inför Röda Arméns trupper våren 1945. Små scener har byggts upp av hur det såg ut i Königsberg under belägringen.

Vi äter en rysk lunch på en trevlig restaurang.

På kvällen träffar vi Sveriges generalkonsul Erik Hammarskjöld, avnjuter en buffé och får underhållning av en folkloreensemble från Kaliningrads musikaliska college.

Dag 4 – Måndag 13 september

Det mesta av världens fyndigheter av bärnsten bryts i ett enormt dagbrott vid kusten i Kaliningrads län. Platsen heter idag Jantarnoje (Jantar betyder just bärnsten), förut hette det Palmniecken. Intill bärnstensfabriken finns en butik, där vi har möjlighet att handla bärnsten i alla former.

Vi far vidare söderut till örlogsstaden Baltijsk, före detta Pillau, som numera är vänort till Karlskrona. Vi har specialtillstånd att besöka staden, som förr var helt sluten. Baltijsk har två parallella styren – ett militärt och ett civilt. Det militära dominerar, och många plakat påminner om att Ryssland är en militär stormakt. Vi får även veta mer om den rysk-ortodoxa kyrkan och dess starka band till Östersjöflottan.

I Baltijsk ligger en fästning som grundades av Gustav II Adolf. Det finns planer på att skapa ett kulturhistoriskt museum av fästningen, men än så länge används den som lager. En ruin av ytterligare en svensk förskansning ligger ute på Baltiska näset, som vi hinner ta båten till på seneftermiddagen.

På kvällen återvänder vi till Kaliningrad, där vi äter vi en finare middag och får tillfälle att träffa några av Kaliningrads kulturpersonligheter.

Dag 5 – Tisdag 14 september

I Kaliningrad finns ett bärnstensmuseum som vi besöker på morgonen innan vi ger oss i väg uppåt igen. På vägen gör vi en avstickare till Gvardejsk, före detta Tapiau, för att se historiska minnesmärken. Gränsstationen ligger i Sovjetsk. Det är det forna Tilsit, där Napoleon och Alexander I möttes på en flotte i floden år 1807. Efter att ha passerat gränsen, fortsätter vi genom Litauen tillbaka till Klaipeda, där vi klockan 19.00 tar färjan tillbaka till Karlshamn. Ombord äter vi avslutningsmiddag.

Dag 6 Onsdag 15 september

Klockan 08.30 är vi tillbaka i Karlshamn.

Pris per person: cirka 7 000 kronor.

Tillägg för enkelrum.

I priset ingår

 • Resa
 • Plats i tvåbäddshytt t o r
 • 3 nätter på hotell Kaliningrad (del i dubbelrum)
 • Helpension från och med middag dag 1 till och med frukost dag 6
 • Förfriskningar dag 1
 • Folkloreunderhållning
 • Expertmedverkan
 • Guide/tolk (vissa guidningar hålls på engelska)
 • Reseledare
 • Tillstånd att passera nationalparken Kuriska näset
 • Tillstånd att besöka Baltijsk
 • Tillstånd att besöka bärnstensbrottet i Jantarnoje

Intresseanmälan till

Ange namn, adress, telefon, e-post, speciella önskemål. Du är också välkommen att bidra med något kortare föredrag under bussresorna, så blir det ett ”rullande seminarium”.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor