Sista föreställningen?

I mitten av mars i år rasade den 60 meter höga isväggen på Sydamerikas sydspets, närmare bestämt i Parque Nacional Los Glaciares i Argentina, ett område på Unescos lista över världsarv.
Publicerad

Det hela började i oktober i fjol med att en istunga från den 30 kilometer långa glaciären Perito Moreno växte ut över ett smalt sund. Den stora sjön Lago Argentino har flera armar som sträcker sig upp mot det istäckta höglandet, och det var en av dessa armar som glaciären snörde av.

Glaciären skapade en isdamm, och därmed inleddes en kraftmätning mellan vattnet och isen. Det har varit sommar på södra halvklotet och smältvatten samlades i dammen. Ju mer vattnet steg, desto större blev trycket mot dammväggen.

Den 12 mars bildades en spricka som gjorde att vatten kunde sippra igenom isväggen. När detta blev känt åkte människor till parken för att uppleva isdramat som inträffade ett par dagar senare.

Sedan 1917 har denna händelse upprepats tjugo gånger, senast för 16 år sedan. Men om den globala uppvärmningen fortsätter som förutspått, kan detta ha varit den sista föreställningen.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor