Internet.se

Publicerad

Ibland talas det om hur Internet började byggas i USA på 1970-talet. Det var pionjäranda och stora visioner.

Men hur nätet utvecklades i Sverige hör man sällan något om. Redan i början av 1980-talet började Internet konstrueras i vårt land. Men det gick inte av sig självt. Nej, det handlade om privata initiativ, envishet och glödande intresse. Hela den nationella .se-domänen registrerades till exempel av en herre som heter Björn Eriksen – helt på egen hand. En annan person sticker också ut, Peter Löthberg. Om honom går det många historier. En av dem handlar om hur han skaffade en enhetlig tid för nätet. Telia krävde 700 000 kronor per år för att leverera de tidspulser som krävdes. Då åkte han helt enkelt till Sovjetunionen och köpte ett atomur, som han installerade i sitt hem. Den klockan försåg Sveriges Internet med rätt tid ända fram till år 1999.

I 35 intervjuer med dem som var med ges en bild av hur Sverige blev en del av det globala nätet. Och hur vi tack vare rebeller, pionjärer och teknisk kompetens också blev ett av de ledande länderna i nätets fortsatta utveckling.

De byggde Internet i Sverige

Hamngren, Inga & Odhnoff, Jan
ISOC-SE

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor