Sommarens baksida

Vatten och hallon toppar matförgiftningslistan.
Publicerad

Sommaren är en härlig tid med sol, värme och lättsam matlagning. Tyvärr är den ibland så till den milda grad lättsam att vi blir matförgiftade. En känd riskfaktor är rå kyckling, som kan innehålla ett slags bakterier kallade campylobacter. Alla vet att kyckling ska vara genomstekt, men det hjälper inte om den nygrillade filén läggs tillbaka på och serveras från samma fat som den råa kycklingen legat på.

– Totalt rapporteras i genomsnitt hundra matförgiftningsutbrott varje år med sammanlagt 1 000-3 000 sjuka. Men i verkligheten, beräknat från olika studier, verkar det snarare vara 340 000-500 000 sjuka per år, säger Marika Hjertqvist, epidemiolog vid Smittskyddsinstitutet.

Den mikroorganism som står för flest fall av rapporterad matförgiftning är så kallade calicivirus. Det är samma slags virus som ger upphov till den så kallade vinterkräksjukan. Bakterien salmonella kommer som god tvåa när det gäller matförgiftningar.

När calicivirus ligger bakom, drabbas generellt fler människor (ungefär 50 personer per utbrott) än vid bakteriell smitta. Vanligaste smittkällan är vatten som blir förorenat med calicivirus när avlopps- eller sjövatten läckt in i vattentäkter. Näst vanligast bland kända smittkällor är frysta, importerade hallon.

Ungefär en tredjedel av de inrapporterade fallen med calicivirussmitta har skett på restaurang. Generellt kan utbrotten ofta kopplas till mat som genomgått omfattande manuell hantering av en misstänkt infekterad person. Exempel är sallader, tårtor (speciellt prinsesstårta) och kallskuret.

Detta blir vi magsjuka av

Listan visar de största kända källorna till utbrott av calicivirussmitta under perioden 1999-2003.

Siffrorna är genomsnittliga antalet fall per år.

 • 1 Vatten 144
 • 2 Bär, hallon 127
 • 3 Okänt 115
 • 4 Grönsaker 96
 • 5 Köttprodukter 72
 • 6 Tårta/bakelse 28
 • 7 Flera rätter 23
 • 8 Buffé 22
 • 9 Julbord 19
 • 10 Smörgåstårta 14
 • 11 Ostron 8
Publicerad

Medicin & hälsa

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor