Fortsätta jobba ger ökad livskvalitet

Sjukskrivning är inte alltid den bästa lösningen för kvinnor med fibromyalgi.
Publicerad

Personer med fibromyalgi upplever ökad smärtkänslighet, där påverkan som normalt inte gör ont, till exempel tryck eller muskelspänning, ger smärta. I sin doktorsavhandling har arbetsterapeuten Gunilla Liedberg vid Linköpings universitet följt 278 kvinnor med fibromyalgi. Hon fann att de 48 procent som fortsätter arbeta tycker att de har en bättre livssituation än de som är sjukskrivna. Detta trots att de kan uppleva lika hög grad av smärta.

– Min undersökning visar att fibromyalgi inte med automatik behöver betyda sjukskrivning, säger Gunilla Liedberg.

Men för att arbetet ska fungera krävs anpassning av både arbetstid och uppgifter.

– Viktigast är flexibilitet, eftersom smärtorna växlar under dagen och även mellan olika dagar. Många måste också gå ner i arbetstid eftersom de inte orkar lika mycket som förut, säger hon.

I en delstudie fick 16 kvinnor föra dagbok under tre månader. Aktiviteterna kodas i ett datorprogram som skapar kurvor över vad kvinnan gjort under dagen. Tillsammans med terapeuten går kvinnan sedan igenom hur livet ser ut nu och vad hon vill ändra på, och därefter ställer man upp mål. Det kan vara att hinna med en halvtimmes vila på dagen, fysisk aktivitet i form av en promenad eller kanske en stund för sig själv. Efter ytterligare tre månader utvärderar man på samma sätt hur förändringsarbetet har gått.

– Det här är ett bra instrument för att synliggöra vad kvinnorna faktiskt gör. Det har hänt att kvinnor sagt att ”jag trodde inte jag gjorde något, men här har jag ju faktiskt orkat med flera aktiviteter”, säger Gunilla Liedberg.

Publicerad

Medicin & hälsa

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor