Blomlampor onödiga

Dyra lampor för inomhusväxter har samma ljusspektrum som vanliga lysrör och lågenergilampor.
Publicerad

Blomlampor påstås utstråla ljus som särskilt gynnar krukväxter och andra inomhusblommor. Två teknologer vid Lunds tekniska högskola, Fredrik Svensson och Martin Olsson, har nu undersökt om dessa drygt 300 kronor dyra lampor verkligen skiljer sig från andra lampor.

De jämförde en blomlampas spektrum – det vill säga sammansättningen av olika ljusvåglängder – med spektrum hos en lågenergilampa, ett lysrör (alla tre gasfyllda) samt en vanlig glödlampa. Resultatet blev att blomlampan är i det närmaste identisk med lågenergilampan och lysröret. Det som skiljer är att blomlampans ljusstyrka, tack vare en enkel reflektor, är något högre.

Studenternas slutsats är att alla tre lamptyperna innehåller samma gaser och att det är en klart bättre affär att köpa lågenergilampor än blomlampor.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor