Fågel kan tyda apors larm

Nu har forskare upptäckt att en fågelart kan tolka larmsignaler från andra djur än fåglar.
Publicerad

Den gulhättade noshörningsfågeln, som lever i Afrikas skogar, har upptäckts kunna höra skillnaden mellan när en apa larmar om en annalkande leopard respektive en kronörn. Båda skriken låter som hundskall, men är distinkt olika. När leopardlarmet går gör noshörningsfåglarna ingenting, eftersom leoparder inte utgör något hot för fåglarna. Men när en apa skriker att en farlig kronörn närmar sig skränar de ljudligt och förflyttar sig mot ljudkällan. Det senare är en defensiv åtgärd som antagligen har till uppgift att informera inkräktaren om att den är iakttagen.

Tidigare har forskare funnit att apor kan höra skillnad mellan när små marklevande däggdjur larmar om faror på marken respektive i luften. Det är också känt att den svartryggade tretåiga hackspetten reagerar på varningsrop från vissa mesarter.

Bakom den nya upptäckten ligger zoologen Hugo Rainey vid University of St. Andrews i Skottland. Forskningen ägde rum i Elfenbenskustens skogar med hjälp av inspelade varningsrop och har publicerats i Proceedings of the Royal Society of London B.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor