Turkiska källor bekräftar folkmord

Länge har folkmordet på armenier under första världskriget förnekats, men nu bekräftas det även av turkiska källor.
Publicerad

– Man kan nu på ett mycket konkret sätt belägga hur folkmordet på armenier, syrianer, assyrier och kaldéer planerades och genomfördes, säger David Gaunt, professor i historia vid Södertörns högskola. Jag och mina kolleger har med hjälp av experter från hela världen dechiffrerat och översatt telegram som skickats mellan den turkiska armén och den osmanska centralmakten. Telegrammen avslöjar namnen på många av de viktiga personerna och nämner också hemliga specialförband som utförde folkmordet.

Telegrammen handlar huvudsakligen om belägringen av en övervägande syriansk och kristen by som hette Azakh. Där höll syrianer under flera månader stånd mot enheter från olika osmanska arméer med kombinerad turkisk och tysk ledning.

Från turkisk sida har man tidigare medgivit att många dog i regionen under första världskriget, men skyllt på ”ociviliserade kurdiska stammar” som ska ha anfallit bland annat armenierna.

– En del kurder var inblandade, och enligt våra källor var de lovade att få behålla hälften av allt de stulit under plundringarna, säger David Gaunt.

Massakrerna i östra Turkiet under första världskriget har kallats det första moderna folkmordet. Det var välplanerat, genomfördes på kort tid och byggde på en ideologi – nationalismen – utan vare sig spontana eller känslomässiga inslag. En intressant detalj är att telegrammen visar att en tysk-turkisk styrka som deltog hade en tysk befälhavare, Max von Scheubner-Richter, som sedan blev en av Hitlers närmaste ideologiska rådgivare.

– Säkert talade de båda om Scheubner-Richters erfarenheter från massmorden, säger David Gaunt.

Orsaken till folkmordet var att man ville turkifiera östra Turkiet. Minoriteter och kristna folkgrupper fördrevs och bortåt en miljon människor dödades.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor