Vadslagning om svarta hål avgjord

Informationen ur svarta hål kan återvinnas, visar nya beräkningar.
Publicerad

Är information som faller in i svarta hål för evigt förlorad eller kan den vinnas tillbaka till vår värld? Det sistnämnda satsade den amerikanske fysikern John Preskill på, och han verkar nu vinna över sin kollega Kip Thorne från Caltech i Kalifornien och den brittiske fysikern Steven Hawking.

Svarta hål är områden i rymden där gravitationen är så stark att ingenting som dras in kan räddas ut igen. Men på 1970-talet kom Steven Hawking på att svarta hål strålar ut energi, vilket innebär att de minsta hålen efter en tid kan dunsta bort och försvinna. Vad händer då med all information som hålen har samlat på sig? Till saken hör att enligt kvantteorin kan informationen inte helt försvinna i vårt universum, någonstans måste den ta vägen. Det påstod John Preskill som 1997 slog vad med Steven Hawking och Kip Thorne. Nyligen tillkännagav Steven Hawking att nya beräkningar tyder på att han förlorat vadet, något som Kip Thorne fortfarande förhåller sig avvaktande till.

Att information skulle kunna försvinna hänger samman med den mer spekulativa idén om att den kan läcka ut till andra universum. I så fall skulle det svarta hålet utgöra en förbindelselänk till andra världar. Om informationen i stället stannar kvar hos oss, vilket de nya beräkningarna tyder på, stängs kanske även den luckan till det okända.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor