Lo tar räv hellre än småvilt

Den svenska lodjursstammen växer, men det tycks inte minska mängden småvilt i skogen.
Publicerad

Det kan bero på att lodjur hellre dödar och äter rävar. Det visar en aktuell rapport från Sveriges lantbruksuniversitet. Lodjur livnär sig i huvudsak på rådjur, men också på småvilt. Räven är alltså inte något viktigt bytesdjur. Att lodjuret ändå dödar räv kan vara ett sätt avlägsna en konkurrent om småviltet och kanske också fiende till de egna ungarna.

– Många rovdjur spelar en nyckelroll i ekosystemet när det gäller balansen mellan större och mindre rovdjur och deras föda, säger J.-O. Helldin, viltforskare vid Grimsö forskningsstation i Bergslagen.

Sedan lodjuren dök upp i Bergslagen för tio år sedan har antalet rävkullar halverats.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor