Peer-to-peer på väg till mobilerna

Ny teknik gör det möjligt att dela bilder och musik mellan mobiltelefoner, men upphovsrättsfrågorna sinkar utvecklingen.
Publicerad

Nu prövar Nokia ny teknik som ska göra det möjligt att skicka bilder, musik och texter lika enkelt mellan mobiltelefoner som mellan datorer uppkopplade mot internet. Tekniken kallas peer-to-peer och är kanske mest känd för att den används av program som Napster, Kazaa och Limewire – program som blivit populära för sin förmåga att hämta gratis musik via internet.

Peer-to-peer, eller icke-hierarkiska nät som de också kallas på svenska, är nät där alla datorer – eller i det mobila alternativet alla mobiltelefoner – kommunicerar direkt med varandra. En stor fördel är att näten bara kräver ett minimum av infrastruktur och kan göras mycket lättanvända. I fallet med kopiering av upphovsrättsskyddad musik har det varit en fördel att ingen central organisation kan hållas ansvarig.

Framgångarna för peer-to-peer på internet inspirerade forskarna Jukka Nurminen och Balazs Bakos vid Nokia Research Center i Helsingfors respektive Budapest att pröva om det kunde fungera i andra och tredje generationens mobilnät. Det fanns en hel del försvårande omständigheter: mobiltelefoner har sämre minne än datorer, är långsammare och har begränsad batterikapacitet. Mobilnätet är dessutom betydligt trögare och trängre än internet.

De båda utvecklade tillsammans med andra forskare på Nokia ett program där de kunde testa olika idéer om peer-to-peer på tiotusentals mobiltelefoner. Till slut hittade de en lösning som kan komma att fungera i mobilvärlden. När de tekniska hindren var överbryggade, vidtog dock de juridiska problemen och där står nu det hela och stampar.

– Upphovsrättsfrågorna är viktigare än peer-to-peer-tekniken, och innan de är lösta kommer vi inte att ens diskutera tekniken med våra kunder, säger Erich Hugo, produkt- och teknikmarknadschef på Nokia.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor