Var Djingis khan skrivkunnig?

Enligt nya rön var Djingis khan ingen analfabet.
Publicerad

Mongolerna betraktas ofta som barbariska krigare, men bilden håller på att ändras.

En kinesisk forskare säger sig ha hittat bevis för att mongolernas första härskare, Djingis khan (1162-1227), var läs- och skrivkunnig. Det skriver den brittiska tidskriften History Today. Enligt forskaren ska Djingis khan själv ha skrivit följande till en taoistisk munk som hade besökt honom år 1219: ”Jag blev inspirerad av det du sade. Jag ska studera vidare och lyda dina råd. Jag har befallt mina ministrar att nedteckna alla dina lektioner, så att jag själv kan läsa dem senare.”

Detta var alltså skrivet av en nästan 60-årig härskare som med åren blev alltmer intresserad av livet efter döden och olika religioners syn på detta.

Mongolerna i Centralasien var inte läs- och skrivkunniga men anammade under sina erövringar i början av 1200-talet det turkiska språket uiguriska som förvaltningsspråk. På detta språk nedtecknades en lagsamling som var ovanlig för sin tid eftersom den var religiöst obunden. Och den mongoliska statsapparaten var sekulariserad i den meningen att den till skillnad från de flesta samtida riken inte var konfessionell.

Orsaken var att de mongoliska stammarna hade olika religioner, alltifrån schamanism till kristendom och efter hand islam. Därför var religiös pluralism och tolerans nödvändigt. Att dessutom tortyr var förbjudet och diplomatisk immunitet respekterades ger en ny bild av mongolväldet, vilket gör att uppgifter om Djingis khans läskunnighet trots allt kan stämma.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor