’Varför knarrar snön när man går på den?’

För att få svar vänder sig F&F till Lennart Fransson vid köldforskningscentret Coldtech, Luleå tekniska universitet.
Publicerad

Nysnö består av små isnålar och luft. När man trampar på snön trycks luften ut och många isnålar går sönder. Är det tillräckligt kallt hörs tydligt ett karakteristiskt knarrande ljud under skorna, och man kan också skapa ett sådant ljud genom att trycka ihop snö till en snöboll. Ljudet kan uppstå dels genom att isnålarna bryts av, dels genom friktionen mellan isytorna. Även mindre kall nysnö knarrar litet, om än något tystare. Det som avgör hur det låter är formen på snökornen. ”Varm” grovkornig snö låter inte mycket eftersom friktionen är liten och iskristallerna är hållbara. Rimfrost knarrar också då man går på den, vilket tyder på att det är snölagret närmast sulan som bidrar mest till det knarrande ljudet.

För den som har fler vintriga frågor rekommenderar Lennart Fransson webbplatsen som tillhör Teknikens hus i Luleå (www.teknikens-hus.se). Där finns en frågelåda med en särskild avdelning för just snö och is.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor