Vilka länder gränsar inte till Sudan?

På grund av folkmordet i Darfur har det annars ganska anonyma landet Sudan plötsligt hamnat i strålkastarljuset.
Publicerad

Att det ligger i Afrika vet de flesta, men vilka tre av följande länder har inte gemensam nationsgräns med Sudan?

Centralafrikanska republiken, Egypten, Eritrea, Kenya, Kongo (Kinshasa), Libyen, Somalia, Tanzania, Tchad, Tunisien, Uganda.

Facit till ’Hjälp Mats beställa rätt lastbil!’

Om vi antar att den nya totalvikten är Z ton kan vi sätta upp ekvationen (1 – 0,98) x Z = 0,1 ton, vilket ger en totalvikt på 5 ton. En procentenhets minskning av fukthalten sänker alltså totalvikten med hela 50 procent!

2. C. Om vi först ökar 98 procent med exempelvis 1 procent får vi 98 + 0,98 = 98,98 procent. Drar vi sedan bort 1 procent (0,9898) återstår 97,9902 procent. Om vi i stället först minskar 98 procent med 1 procent får vi 97,02 procent. Lägger vi sedan på 1 procent (0,9792) ger det 97,9902 procent. Det spelar alltså ingen roll i vilken ordning vi ökar eller minskar, utan resultatet blir alltid detsamma och alltid lägre än ursprunget. Litet överraskande, eller hur?

Facit till ’Vilka länder gränsar inte till Sudan?’

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor