Fåglar luktar sig fram till rätt bo

I täta fågelkolonier kan det vara knepigt att hitta tillbaka till boet när det är dags för nästa äggruvningspass.
Publicerad

Det visar sig nu att fåglar av den antarktiska arten Pachiptila desolata, duvgrå valfågel, använder luktsinnet för att komma rätt.

Forskarna testade 20 fåglar genom att i en flerarmad labyrint placera bomullspåsar i vilka antingen artfränder eller den testade fågelns partner legat. Både hanar och honor valde den arm där deras partners påse låg och doftade. Däremot undvek fåglarna påsar som luktade av dem själva, ett beteende som tidigare setts hos däggdjur och som motverkar inavel.

Det är första gången som man visat att fåglar känner igen sin partner, och i förlängningen rätt bo, via luktsinnet. Francesco Bonadonnas resultat presenterades i tidskriften Science och ingen annanstans.

Resultat presenterades i Science

I notisen på sidan 11 står det att resultatet presenterades i Francesco Bonadonna. Francesco Bonadonnas resultat presenterades i tidskriften *Science* och ingen annanstans.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor