Pris för kunskap

Kunskapens pris var länge ett begrepp enbart förknippat med syndafallet i Första Mosebok. Priset för att bryta mot påbudet om evig okunskap var att människorna drevs ut från Edens lustgård med hårt arbete och smärtsamt barnafödande som följd, samtidigt som de miste tillgången till livets träd och blev dödliga.
Publicerad

En djupt obehaglig syn på kunskapssökande, närmast lik den som råder i slutna diktaturer och i fundamentalistiska miljöer av skilda slag.

Betydligt trevligare är då Kunskapspriset, i höstas för tredje gången utdelat av Nationalencyklopedin. Två av de tre gångerna har Forskning & Framsteg varit en av tre finalister i kategorin ”Övrig verksamhet/unik personlig insats”. När en av de två andra i höstas var fotografen Lennart Nilsson gladdes vi mycket, eftersom hans närmast geniala insatser under många decennier är i ordens sanna mening både unika och personliga. Vid Kunskapsgalan i Stockholms stadshus fick ingen annan vinnare sådana ovationer som Lennart Nilsson, och vi instämmer helhjärtat. Hade någon av oss två andra finalister vunnit, hade juryn begått tjänstefel.

Desto roligare för oss var att Lennart Nilsson i sitt tacktal sa han att han varit övertygad om att den ”fantastiska tidskriften Forskning & Framsteg” skulle vinna. Han hade till och med vänligheten att säga att han älskar Forskning & Framsteg. Vi rodnade klädsamt och kan bara kvittera med att säga att vi känner detsamma inför hans verk.

Den som vill skaffa sig en hanterlig överblick över Lennart Nilssons livsgärning – i den grad det nu är möjligt – rekommenderas boken Lennart Nilsson: hans livs bilder (Bonniers 2002). Vad som säkert kommer att förvåna många yngre som bara känner till Lennarts Nilssons vetenskapliga bilder är hans tidigare verksamhet som banbrytande reportagefotograf.

Och om någon undrar: ja, givetvis hoppas vi på tredje gången gillt.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor