Skrämt kroppsspråk gör oss redo att fly

När vi ser en skrämd medmänniska, gör sig kroppen redo att springa i väg innan vi ens är medvetna om faran.
Publicerad

Till skillnad från vad man tidigare trott behöver vi inte se ansiktsuttryck för att vi ska reagera, utan det räcker med kroppsspråk, har forskare från USA och Nederländerna upptäckt.

Sju försökspersoner fick betrakta bilder av kroppshållningar samtidigt som aktiviteten i deras hjärnor avbildades med magnetresonanskamera. Bilder på en glad kroppsställning som sträcker armarna välkomnande mot åskadaren aktiverar de delar av hjärnan som känner igen känslor. Detsamma gäller bilder på skrämda människor.

– Men skillnaden är tydlig: en glad kroppsställning gör försökspersonerna avslappnade, medan en rädd ger aktivitet i hjärndelar som hanterar rörelse och gör personerna redo att agera, säger Betrice de Gelder, professor i kognitiv neurovetenskap och ledare för studien.

Hon har tidigare visat att människor känner igen ett skrämt kroppsspråk lika snabbt som ett skrämt ansiktsuttryck, alltså inom 0,17 sekunder. Det innebär att vi reagerar redan innan vi är medvetna om vad vi ser.

– Evolutionen har utrustat oss för att vara på den säkra sidan. Ser man någon fly, kan det vara klokast att springa själv utan att tänka efter. Väl på väg kan man sedan resonera om det rimliga i beteendet, säger hon.

Resultaten presenteras i amerikanska vetenskapsakademins tidskrift PNAS.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor