Slaget som stoppade Rom

År 9 krossades tre romerska legioner i slaget vid Teutoburgerskogen i Germanien. Drabbningen satte stopp för Roms expansion norrut.
Publicerad

Peter S. Wells är professor i arkeologi och har deltagit i utgrävningarna av slagfältet, vilket upptäcktes på 1980-talet. Han beskriver dessa men lyfter även blicken och ser slaget i ett större sammanhang och diskuterar dess betydelse på sikt. För oss som sett inledningsscenen i filmen Gladiator med dess vilda germanska barbarer antyder Wells historieförvanskning från Hollywoods sida: Arminius, germanernas ledare vid slaget, hade i själva verket varit romersk officer och fått medborgarskap och rang av riddare. Han var alls ingen långskäggig vilde från de djupa skogarna.

I vilket fall: grymt bra bok om ett grymt slag.

Teutoburgerskogen. Slaget som stoppade Rom

Wells, Peter S.
Norstedts

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor