Ingen fara med flera ultraljud

Ultraljud under graviditeten stör inte barns kognitiva utveckling.
Publicerad

I Sverige undersöks alla gravida kvinnor med ultraljud omkring den sextonde graviditetsveckan. Det är ett sätt att mer exakt bestämma fostrets ålder och fånga upp eventuella missbildningar. Nu har australiska forskare jämfört barn som under sin fostertid var med om fem ultraljudsundersökningar med sådana som bara var med om en.

Sammanlagt undersöktes 2 700 barn, hälften från vardera av de två grupperna. Alla fick göra fysiska och psykologiska utvecklingstest när de var 1, 2, 3, 5 och 8 år gamla. Forskarna fann inga skillnader i minnesförmåga eller uppmärksamhet mellan barnen i de båda grupperna.

Att genomgå upprepade ultraljudsundersökningar kan påverka hur mycket fostret växer, men från ett års ålder jämnar det ut sig mellan grupperna, skriver forskarna i tidskriften Lancet.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor