Vid fara, rulla fram bollen!

Klotrund rymdrobot räddar liv på jorden.
Publicerad

I 30 kilometer i timmen kan den klotrunda roboten störta fram. Tack vare en patenterad framdrivningsmekanik är klotet både lätt, starkt och tåligt. Roboten utvecklades ursprungligen vid Uppsala universitet för ett uppdrag på Merkurius, men än så länge får den nöja sig med mer jordnära uppgifter. Den första verkliga tillämpningen blir att inspektera gasflaskor som blivit överhettade.

– Med den här roboten skulle vi kunna komma närmare och dessutom få bilder, säger Kent Lundqvist vid Stockholms brandförsvar till tidskriften Ny Teknik.

En robot är meningslös om den inte kan känna av sin omgivning. För en bollformad robot är den naturliga placeringen av kameror, temperaturmätare och andra instrument området där rotationsaxeln möter skalet.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor